Események

Négy kiállítás két nap alatt

Bélyegmúzeum

Bélyegmúzeum

A kiállítások anyagai között nagyon sok ritkaságot, eddig nem látott unikális darabokat és összeállításokat mutatunk be.

Az első napon a  Bélyegmúzeum kiállítása a Postamúzeum Fehér szalonjában az Elaine C. Arundel  által a múzeumnak adományozott, ritkán látható  magyar  inflációs levelek anyagát mutatja be. (Arundel kezdeményezője, megszervezője és egyik alapítója az 1964 őszén mintegy tucat magyar bélyegekkel foglalkozó brit filatelista által alapított  Brit Magyar Filatéliai Társaságnak.) A helyszín a Benczúr ház.

Postamúzeum

Postamúzeum

A Postamúzeum az adópengő korszakban használt postahivatali és alkalmi bélyegzőket, postai értékes nyomtatványait, postatakarékpénztári szolgáltatásának betétkönyveit és adópengős pénztárjegyeit, csomagkezelés nyomtatványait állítja ki.

A helyszín a Benczúr ház.

Tricot-kiállítás

Tricot-kiállítás

Florent Tricot, francia gyűjtő a  The postage due area. When the recipient had to pay something előadásához gyűjtött kiállítási anyagát mutatja be, eddig nem látott portós ritkaságokkal.

A helyszín a Benczúr ház.

Napról napra az adópengő korszakban

Napról napra az adópengő korszakban

A második napon nyitjuk meg „Napról napra az adópengő korszakban” című kiállítást. A korszak 164 hétköznapjának bemutatása tablókon történik, a mindennapi élethez kapcsolódó árakkal  és díjakkal, különböző értékjegyeken (postai küldeményeken, nyugtákon, pénzügyi dokumentumokon, okiratokon..), változatos teljesítésekkel. Napi referenciaként a tablókon megadjuk az adópengő/pengő viszonyszámot, a kenyér, a gyufa és egy újság árát. Tablók alatti kiállítási tárolókban kiállítóink tematikai ( filatéliai válogatások, frankotyp bélyegzésű küldemények, Szeged és Hódmezővásárhely vonatkozású dokumentumok, marhalevelek, ügyvédi meghatalmazások, csomagszállítók, útlevelek, tagsági könyvek,..) összeállításait mutatjuk be, amelyek darabjait beépítettük a napi kiállítási anyagokba.

A helyszín a dunaújvárosi Papírmúzeum.

VISSZA