Események

Nemzetközi konferencia

Adópengő korszak és hiperinfláció az árak és értékjegyek tükrében
Nemzetközi konferencia és kiállítás az 1946-os adópengő korszak és hiperinfláció 75. évfordulója alkalmából

Adópengő korszak és hiperinfláció az árak és értékjegyek tükrében

2021. június 17-18-án megemlékezünk a 1946-os hiperinfláció és adópengő korszakról a 75. évforduló alkalmából. A magyar gazdaságtörténetnek erről az egyedülálló (és remélhetőleg meg nem ismétlődő) korszakáról keveset tudnak az emberek, akár a nagyközönség, akár a történész szakma vagy éppen a gyűjtők. Ez adta az ötletet, hogy szervezzünk egy nemzetközi konferenciát és kiállítást, amelynek központjában ez a korszak és dokumentumaik állnának.

Egy olyan két napos rendezvényt szervezünk, amely alkalmas felidézni a múltat, összehozni a téma hazai és nemzetközi szakértőit és érdeklődőit, további inspirációt adva a bemutatott területek és dokumentumaik kutatáshoz.

Az első napon a Benczúr Ház ( volt Postás Művelődési Központ )  dísztermében nyitjuk meg a szakmai konferenciát és tartunk előadásokat. Az ebédet ( Benczúr Ház Vadásztermében ) követően további előadások után nyitjuk meg a Postamúzeum és a Bélyegmúzeum kiállításait. Kiállítás-vezetésekkel záródik az első nap programja.

A második napon a konferencia helyszíne Dunaújvárosban, a Magyar Papírmúzeumban lesz, ahová busszal visszük le a résztvevőket. Délelőtt az előadásokkal folytatódik a konferencia, délben svédasztalos állófogadás, délután pedig a kiállítást bevezető előadás, a „ Napról napra az adópengő korszakban” című kiállítás megnyitása és szakmai vezetés lesz. A résztvevőket a busszal visszahozzuk Budapestre és a szakmai konferencia végén záró bankettet rendezünk.

A konferencia előadói között vannak a témakör hazai és nemzetközi szakértői, abécé sorrendben: Bedő József (Magyar Numizmatikai Társulat), Danyi Pál (BME, ártörténet.hu), Dr. Garami Erika, Dr. Holló Szilvia-Andrea (Postamúzeum), Glatz István, Hodobay Andor, Szabó Jenő (Bélyegmúzeum), Florent Tricot, Újszászi Róbert (Móra Ferenc Múzeum, Szeged), Martin Weise. Előadásaikban nagyon sok új ismeret szerepel, régiekhez kapcsolva és áttekintve azokat, sok kérdést tisztáznak a kutatott témákban vagy felhívják a figyelmet a további kutatások szükségességére.

A kiállítások anyagai között nagyon sok ritkaságot, eddig nem látott unikális darabokat és összeállításokat mutatunk be.

Az eseményhez bélyeget és levelezőlapot adunk ki, a Magyar Posta a konferencia helyszínein alkalmi postahivatalt állít fel, alkalmi bélyegzők használatával.

Megfelelő pénzügyi források esetén  a konferencia előadásaiból és a kiállítási anyagokból színes reprezentatív könyvet is kiadnánk.

Az 1946-os hiperinflációs korszaknak nincs jelenleg kutatható, rendszerezett tárgyi gyűjteménye. Szeretnénk megalapozni a konferencia témájában egy magyar közgyűjteményt. A tervezett gyűjtemény kiterjed a gazdaságtörténeti kontextusra, a pénztörténeti emlékekre (pengő bankjegyek, adópengős pénztárjegyek és adójegyek), filatéliai és pénzügyi értékjegyek széles körére ( küldemény típusok, okiratok, számlák, betétkönyvek, tagkönyvek…). A „ Napról napra az adópengő korszakban” című kiállítás anyaga – a kölcsönadott anyagokat kivéve – ennek a tervezett gyűjteménynek az alapját képezheti.

A fő támogatónk a Magyar Nemzeti Bank, együttműködő partnereink: Postamúzeum, Bélyegmúzeum, Magyar Papírmúzeumért Alapítvány, MABEOSZ, MAFITT, Magyar Numizmatikai Társulat és a Pénzügyminisztérium, akik képviselőivel konzultálva dolgoztuk ki a szakmai program részleteit.

A konferencia 

– főszervezője Bedő József A Magyar Numizmatikai Társulat értékpapír munkacsoportjának vezetője, a Magyar Papírmúzeumi kiállítás kurátora, 
– szakmai koordinátora Dr. Danyi Pál egyetemi docens (BME), a téma szakértője, az ártörténet.hu szakportál alapító-főszerkesztője, 
– filatéliai koordinátora: Glatz István szakértő, FIP zsűritag.

A nemzetközi konferencia és kiállítás sikeres lebonyolításához várunk érdeklődőket, szakmai együttműködő partnereket és támogatókat. A kiállításhoz, könyvhöz és a tervezett közgyűjteményhez továbbra is keresünk ritka filatéliai és pénzügyi dokumentumokat. A konferencia részletes programját és további információkat találhatnak a konferencia Facebook és weboldalán (www.3knonprofit.hu).

Bedő József

Az ATV készített egy rövid összeállítást a hiperinflációról és konferenciánkról, elérhető itt.

VISSZA